Nachtmerries van de fotograaf

December 30, 2019 | 10 MIN
bbg-portret-paard

Elke fotograaf heeft wel eens iets tegen gekomen dat echt ongemakkelijk is, of tot een echte nachtmerrie kan uitdraaien.
Hier enkele puntjes je allemaal kan tegen komen met je materiaal en bestanden en wat je kan doen het in de toekomst te voorkomen.

Verlies van materiaal.

Dit is denk ik zeer ongemakkelijk tot verschikkelijk MAAR is vervangbaar.
Hier enkele opsommingen waar je hart toch eens een slag durft overslaan.

 • Op pad gaan en je legt je materiaal in je auto, een uurtje later was die goed verstopte rugzak door dieven gestolen en zit je met ingeslagen ruiten.
 • Je toestel dacht je goed vast te hebben, tot deze op de grond valt en ernstige beschadiging op loopt waardoor je je shoot mag stoppen en (duur) opnieuw aankopen, want dit zit niet in de verzekering...
 • Je rugzak is toch lastig om mee te sleuren of te blijven dragen, dus heb je deze bij het hoopje spullen gelegt, tot je terug komt en de rugzak is verdwenen.
 • Je geheugenkaartje, die was al niet meer de jongste, en heeft het begeven tijdens een shoot.
 • Je lensdop verliezen in een weide of op het strand

Tips voor je materiaal:
Je materiaal verliezen kan echt heel hard aanslaan want fotografie is duur en de meeste mensen moeten hard sparen voor hun materiaal.
Wat kan je er aan doen om deze niet meer te verliezen?

 • Een groot hulpmiddel is zo'n tracking-systeem door middel van een stikker die je op al je materiaal plakt, ook op minder zichtbare plaatsen. Hiermee kan je zien waar je alles hebt achter gelaten en of je zak compleet is als je ergens een locatie verlaat door middel van een app. Dit is duur, maar kan wel 100den tot 1000den euro's besparen bij het verliezen.
 • Neem minder mee als je gaat fotograferen. Neem enkel wat je gebruikt voor wat je gaat fotograferen, alles wat overbodig is thuis laten, zo heb je een lichtere rugzak én ook bij diefstal minder kwijt.
 • Zorg dat je altijd je toestel goed in de hand hebt, vallen is snel gebeurt. Ook zijn er handige hulpmiddelen op de markt waarbij je gemakkelijker en confortabeler je toestel bij houd.
 • Een rugzak-net voor in de auto gebruiken als je materiaal veel in je auto ligt. Zo'n net is uit metaal en moeilijk door te knippen en hangt bovendien vast aan het interieur van je auto! Zo kunnen ze nergens heen met je dierbaar materiaal. Ook leg je deze best in een goed afgesloten koffer, zodat het al uit het zicht ligt voor wie komt piepen door de ruiten.
 • Wees zeker goed voorbereid op dieven als je naam (fotografie) op je auto staat, dit is heel leuk als je met je naam/logo rond kan rijden en gezien bent maar dan ben je een groter en gemakkelijker doelwit voor diefstal van je materiaal in de auto, dus laat dan zeker niets achter.
 • Een goede verzekering nemen die schade en diefstal dekt. Nooit leuk als je het tegen komt, maar niet onmogelijk.

Extra hardeschijven kunnen de dag van vandaag echt een must zijn.

Verlies van foto's

Verlies van foto's is ECHT het allerergste, je shoot en nadien gebeurt er iets waardoor je die dierbare foto's kwijt bent. Een foto maak je echt geen 2x identiek hetzelfde! Zelf helaas 1x meegemaakt, sindsdien erg op mijn hoede en werk met de nodige voorzorgen dat het geen 2de keer gebeurd.

 • Je geheugenkaartje begeeft het en wordt onleesbaar in de computer.
 • Je zet de foto's over op de computer en dan slaat je pc tilt, nergens meer zijn de foto's te bekennen.
 • Je hardeschijf crasht en alles is weg.
 • Je bent vergeten de foto's over te zetten en gebruikt het kaartje enige tijd later, wist de foto's via het toestel waarvan je zeker was dat ze op je computer stonden. (niet dus...).
 • Je hebt plaats tekort, je kaartje is vol, dus wis je ter plaatse enkele foto's die je minder goed vind. Heb je wel per ongelijk de 'wis alles' knop aangetikt?!

tips voor je foto's
Je foto's kwijtspelen zijn geen woorden voor, daar lig je echt dagen wakker van. Hoe vertel je dat in godsnaam aan je klanten?? Als fotograaf is dit jouw verantwoordelijkheid. Maar foto's kwijtspelen kan echt iedereen overkomen, soms heel stom door iets te vergeten en soms doe je er alles aan om het te voorkomen en gebeurt het toch. Soms door overmacht (crashen) of soms door een domme fout (verwijderen)...

Gelukkig zijn er wel programma's die je kan installeren om gewiste bestanden te recupereren indien het je eigen domme fout is. Maar alleen als je er snel bij bent zal die kwaliteit nog goed of doenbaar zijn. Is het iets wat je een tijdje later pas opmerkt, dan heb je wel een groot probleem. In elk geval, raadpleeg in deze gevallen eventueel een computer speciaalzaak of een handige IT vriend die je zou kunnen helpen. Wie weet is het allemaal snel opgelost.

Heb voldoende kaartjes, zijn het er 3 of 4 van 32GB, zolang je voldoende plaats hebt en niets ter plaatse moet beginnen wissen zit je al grotendeels safe. Ook niet 1 grote kaart waar duizenden foto's op kunnen, want als die het begeeft sta je daar. Hou dus altijd een extra kaartje bij de hand, want op het moment zelf vol, moet je snel kunnen wisselen. Geldt ook voor batterijen want na een hele dag fotograferen, is dit niet iets wat je wilt tegen komen voor die laatste persoon of net dat moment waar je op hebt gewacht te moeten zeggen 'ik kan niet meer' want je hebt geen plaats meer op je kaartjes over.

Als je foto's overzet naar je computer, doe kopiëren en plakken want bij mij is het met knippen en plakken al fout gelopen, al denk je 'hoe groot is die kans?' en 'met mij gebeurt dat niet',... euh, uit eigen ervarig helaas ondervonden dat je ECHT moet kopiëren en plakken, gelukkig maar van 1 shoot op dat moment kwijt (van de 8) maar toch moet je het beginnen uitleggen aan die persoon, die jouw heeft gekozen en de moeite heeft gestoken om de paarden klaar te maken. Het is echt een AKELIG gevoel, ik verzeker je het, het is het niet waard.
Een goede gewoonte: kom je thuis van een shoot, zet ze direct op de computer. Daarmee hoef je ze niet meteen te bewerken, zo zijn je kaartjes leeg en veilig voor volgende gebruik. Doe je dat niet, dan kan het wel eens zijn dat je ze vergeet, en dat is even min leuk als je op de volgende shoot toekomt met volle kaartjes.

Extra hardeschijven kunnen de dag van vandaag echt een must zijn. Zelf heeft het mij eens net voor de zomer gered. En dan is die €100 voor een extra schijf wel waard! Best kijken om ook hier een gewoonte te maken, om bij elke (afgewerkte) shoot deze te dupliceren. Zo kan je zonder zorgen altijd blijven werken, je computer crasht? oh, jammer, koop ik een nieuwe duplicaat-schijf en dupliceer ik alles opnieuw, zodat het bij de volgende keer ook niets ergs gebeurt. Aangenaam is het allemaal niet, maar liever €100 dan alle herinneringen en werken die onvervangbaar zijn! Ook zijn de dag van vandaag back-ups online mogelijk (denk aan de cloud), tot enkele terabites opslagruimte kan je aankopen of huren bij een bedrijf, zij zorgen dat je bestanden veilig staan. Ideaal voor oude bestanden, niet om dagelijks te updaten.
Om voldoende plaats te behouden, ondanks de vele foto's kan je bestanden Zip'pen of af en toe grote opkuis houden van telkens een paar maanden geleden.

Vertel het maar...

Het moeten vertellen aan je klanten, dat je je mooie foto's van op de shoot kwijt bent, hoe doe je dat?
1 ding dat ik kan zeggen, ik zweet me te pletter en stress in alle staten... DIT WIL JE NIET ZEGGEN.
Toch heb ik het nu helaas ook al tegen gekomen... in een uiterst drukke periode, waar mijn haar al recht stond van al het werk.
Je moet het vroeg of laat vertellen. Dus vertel je het best zo snel mogelijk, want als ze al lang wachten en dan het nog moeten te weten komen, maak je het alleen maar nog erger. Leuk is alles behalve, maar blijf zo goed mogelijk rustig en vertel ook hoe je ze kwijt bent. In het beste geval kan je gewoon de shoot over doen. In het slechtste geval.... tja dat hangt af van wat de situatie is... Blijf denken: klant is koning, ze kunnen je carriere maken of net helemaal breken.

Wat is er gebeurt?
Vertel dit in alle eerlijkheid aan je klant. Ben je zelf dom geweest? Dan krijg je dit zeker zwaar te verzuren. Is het niet jouw schuld (diefstal) dan is er vaker wel begrip voor je situatie. Hoe dan ook, erg is het altijd, op gelijk welke manier ook en er is vaak niets meer aan te doen.
Het is een knoop dat je moet doorhakken, voor jezelf is het echt een nachtmerrie. En deze deel je dan nog met (onbekend) iemand. Sommige zullen héél vriendelijk zijn in zo'n situatie, en zullen de shoot gewoon opnieuw laten doorgaan zonder teveel sprake. Maar helaas is dit een droom dat eigenlijk niet veel voorkomt. Je moet jezelf voorbereiden, je kan van alles tegen je hoofd krijgen. Van 'hoe onprofessioneel!' tot het zwartmaken op sociaal media... Hopelijk komt het niet tot dat laatste. Je doet tenslotte zelf ook hard je best.

Wat ik gedaan heb, is dat ze zelf mogen kiezen wat ze willen. Zelf stel ik de shoot opnieuw voor, maar in een hogere pakketklasse en uiteraard volledig gratis, al moet ik naar de andere kant van België reizen. Soms zullen klanten het daar niet genoeg mee nemen en eisen ze nog meer. Of je meer geeft dan je voostel is volledig aan jezelf. Ik probeer echt een goede service te hebben, maar er speelt meer dan alleen wat je zelf doet, ook wat anderen doen naar jouw toe. Je moet ermee leren leven dat het is gebeurt en je er vaak niets meer aan kan doen. Dit doen klanten eigenlijk niet, zij zullen dit voor jou nog een pak ondragelijker maken, want je bent hun momenten kwijt.

Ik? perfect?!

No, please, no! Van zoveel dat ik heb opgesomt heb ik zelf als lesje moeten ervaren. Van een pc-crash ben ik gelukkig nog net voor geweest met net een nieuwe externe, en crash! Daar gaat de oude! ZOVEEL GELUK dat ik heb gehad!! Verder leer je gaandeweg dat alles bij iedereen kan gebeuren, ook bij jezelf. Mijn grootste nachtmerrie was foto's verliezen van klanten, twee keer op een andere manier en daar ben ik zelf echt niet goed van geweest, gelukkig een keer de foto's nog kunnen redden maar een andere keer had ik minder geluk, daar ben ik mezelf voor gaan laten boeten en ik in twijfel gaan stellen waarom ik eigenlijk fotografeer voor anderen.
Batterijen heb ik er 4 van, toch ben ik er in geslaagt om eens 'ongeladen' te vertrekken op shoot en na 10min te mogen pakken! NOOIT ga ik meer weg met nog 3 extra VOLgeladen batterijen.

Mijn rugzak heb ik al eens 'achtergelaten' wanneer het warm was tijdens de fotoshoot, er was niets gebeurt, toch voelde ik mij verschikkelijk dat ik mijn andere kostbare waren die ik op dat moment niet nodig had, had achtergelaten en nu laat ik hem nooit meer achter, ik sleur hem wel mee nu of ik laat mijn zak bij een "wachter" achter.
Als het ooit zou gebeuren dat ik mijn toestel verlies, bijvoorbeeld door diefstal, dan mag ik meteen stoppen met fotograferen. Geld voor een nieuwe heb ik helemaal niet, hier heb ik hard voor gespaard. En ik denk dat er nog fotografen zijn die met hun zuur verdiende centjes hun materiaal hebben betaald. Mijn laptop voor verplaatsingen is ook al eens gestolen geweest samen met mijn portefeuille. Moest dat met mijn toestel zijn zou ik helemaal flippen, mag ik de boel sluiten...

Als ik iets kan meegeven: Veel kaartjes en batterijen, pak enkel de lens en body die je gaat gebruiken mee met een buidelzakje met extra kaartjes en batterijen en laat altijd zo min mogelijk materiaal in je auto liggen, meenemen op zich al. Vertrouw 'de mens' niet. Hoe erg dit mag klinken, soms moet je je maar omdraaien en kan iemand met je dierbaar materiaal weg lopen als je er heel even niet naar kijkt...

Instagram