Prijzen van de fotograaf

February 15, 2019 | 9 MIN
LOGO-ESP-0559-1

Prijzen van de fotograaf

Een onderwerp waarbij veel fotografen zich in het haar krabben; "Wat ga ik vragen voor mijn reportages?".
Een zeer gekend onderwerp dat vaak naar boven komt bij fotografen onder elkaar.
Hier even wat mijn mening is als het over 'de prijzen van de fotograaf' gaat.

Grote verschillen

Om te beginnen, er is geen standaard richtlijn voor prijzen van een fotograaf.
Elke fotograaf mag zelf kiezen wat hij/zij vraagt voor een reportage, kiezen wat inbegrepen is en wat niet, wat je vervoerskosten bedragen,... enzovoort.
Er is geen echte richtlijn.... wat ga je dan doen? Vragen aan collega-fotografen, rondsurfen op het internet naar prijzen tot je iets vindt waar je blij mee bent en eventueel overnemen.
Goed bezig? Ja zeker! Maar vergeet niet dat de prijs van zoveel factoren afhangt, dat je een gezond evenwicht moet vinden.

Factoren

Welke factoren spelen er nu een rol?
Hier een kleine oplijsting van factoren die de prijs kunnen beïnvloeden:

 • Jouw locatie: In Australië liggen de prijzen bv helemaal anders dan bij ons in België.
 • Jouw ervaring: Net gestart of al heel wat ervaring opgedaan?
 • Jouw materiaal: Beginnerstoestellen vs professional gear?
 • Jouw vervoer: Reis je met het openbaar vervoer of met eigen auto?
 • Jouw tijd: Neem je veel of weinig tijd tijdens een reportage?
 • Jouw bewerkingskills: Je kan 10min of wel 1u aan een foto werken?
 • Jouw specialiteit: deze is enorm belangrijk, elke tak heeft namelijk een andere waarde.
 • Jouw naam: Heb je al een groot aantal volgers? klanten? Enige bekendheid?
 • Professionaliteit: ben je hobbymatig of als professional aan de slag?
 • Vraag en aanbod in jou regio: Veel/weinig vraag en/of fotografen in een regio.

Zekerheid

Iets waar ik persoonlijk heel veel last mee heb gehad; zekerheid over mijn prijs. Ik vroeg echt te weinig voor de ervaring, kwaliteit, en vooral investeringen die ik gedaan had maar durfde niet mijn prijs verhogen. Ik vreesde voor een terugval, dat ik niet meer geboekt ging worden, geen werk meer had,... maar tegelijkertijd wilde ik niet meer werken voor die lage prijs die op een totaal kwam nog geen van 3€/uur. Uiteindelijk ben ik 2x heel hard op mijn plaats gezet door een overvolle agenda die elk plekje vrij nam voor een reportage, dat helemaal uit de hand is gelopen. Dat was het niet waard...
Niet enkel een overvolle agenda met een burn-out op het einde van de rit, ook andere fotografen vinden het niet leuk om te horen dat je jezelf, je eigen werk niet waardeerd. De maatschappij is niet gratis of goedkoop, waarom jij dan wel?

Bij het bepalen van je prijs moet je zeker zijn van je prijs. Als jij niet zeker bent van je prijs zullen klanten dat snel genoeg weten. Vraag daarom niet extreem veel maar ook niet te weinig! Soms ben je écht beter dan je denkt ;)
Ook kan je eens experimenteren hiermee, vraag in plaats van €30, €70-€80 (wat nog een lage prijs is!) en kijk hoeveel je geboekt zult worden zonder te zeggen dat je bent opgeslaan, gewoon doen en je krijgt een veel aangenamer cliënteel binnen!

Is het experiment een flop en zie je dat je geen reportages meer binnen haalt?
Er zijn dan 2 dingen die je kan doen;
1, Meer gaan portfolioshooten, toon de mensen dat je actief bent en dan komen ze gemakkelijker naar jou want er zouden mensen effectief je prijs betalen (wat niet geweten is als je profolio gaat doen en zeker afspraken maken met die persoon van de portfolio).
2, Go back... soms is een stapje achteruit doen niet zo erg, vraag je dat beetje meer ipv het grotere verschil en klim stapje per stapje op naar wat je wilt bereiken en je neemt nog een mooie portie ervaring mee!

Er is geen standaard richtlijn voor prijzen van een fotograaf.

Prijs-werk verhouding

Sommige prijzen zijn echt enorm hoog, soms ga je beter niet zo veel vragen als je die kwaliteit niet kan leveren zoals hoger geprijsde mede-fotografen.
Ook, kijk eens naar hoeveel verschillende modellen die hebben en of die portfolio kunnen zijn of effectief geboekt zijn, daar zal je dan zien of mensen echt betalen. Dat beantwoordt dan ook wat je het liefst hebt: betaald worden voor shoots aan een 'lagere' prijs of 50% gratis doen omdat je geen boekingen hebt maar als er dan iemand boekt, goed betaald worden. Dit is elk zijn eigen keuze. Sommigen worden ook echt aan hun prijs telkens geboekt maar die hebben vaak al een lange weg afgelegt om dit te bereiken.

Je hoeft je niet af te schrikken over wat opslaan van prijs, de wereld wordt duurder en het is een zonde als je mooie foto's maakt en er quasi gratis voor werkt, al doe je het nog zo graag. Niemand werkt graag voor €5/uur.... in ben zeker dat ook jij dat niet doet. Het mag van velen dan misschien een hobby zijn, maar je geeft wel effectief iets aan een ander die er vaak meer mee is dan jezelf.
Bouw op met je prijs: meer ervaring en investering van materiaal, hogere kwaliteit = hogere prijs. Je moet tenslotte ook al je peperduur materiaal aanschaffen, je auto onderhouden/aanschaffen/tanken én eten in je mond kunnen steken. Dan heb ik het nog niet over een dak boven je hoofd ;) maar laten we dat sparen voor een andere blog over de zelfstandigen.

Bij het bepalen van je prijs moet je zeker zijn van je prijs.

Beginners

Vooral beginnende fotografen zijn heel onzeker over hun prijzen. "Zijn ze wel goed genoeg?" of "Ik heb geen ervaring maar wil wel niet voor niets komen." wordt enorm vaak gezegd. Ben je net beginnend fotograaf? Vraag dan ook niet meteen de prijs van fotografen met jaren ervaring.
Wat vraag je dan wel?
Eerlijk mijn mening? Enkel de vervoerskosten, puur omdat je zelf nog heel wat te leren hebt en nog geen constante kwaliteit te bieden hebt. Dan moet je in mijn ogen dus, even financieel op de tanden bijten en leren, leren, leren en nog eens leren en wat ontdekken. Ook kan je dan zelf meer je modellen kiezen, wat véél leuker is en geen grote druk aanwezig is.

Wat je dan ook weer niet moet doen is als beginnend fotograaf, is een zo lage prijs vragen om toch iets te hebben, dan vraag je soms beter een ruildienst, dan ben je er nog meer mee en kost het beide partijen iets. Let hier wel op met de "ik kan reclame maken voor je"-uitnodigingen als deze modellen amper gezien zijn op social media. Vraag dan een betere ruildienst dan dit, want hoe je het ook draaid of keert, betalende klanten maken ook reclame op social media. Ik ga zelden meer in op deze berichten, ik kies liever mijn modellen zelf uit.

Wanneer ben je die beginnersfase voorbij? Dat is echt super afhankelijk van je kennis die je hebt opgedaan. Sommige blijven bij wijze van spreke eeuwig in de beginnerszone, anderen hebben enorm talent en hebben na enkele portfolio shoots al heel wat onder de knie. Wie veel tijd hier in steken zullen dan ook sneller groeien. Begint het werk beter en beter binnen te komen? Dan wordt het tijd om écht wat te verdienen van je werk. Je hoeft hier niet verlegen op te zijn.

Hobbyist of professioneel

De prijs mag best verschillen tussen een hobbyfotograaf en een professionele fotograaf, want hobbyfotografen zijn even hard nodig. Blijf enkel niet in de hobby-zone als je enorm groeiende bent, zou jammer zijn voor jezelf én andere fotografen want dan kan de hele markt hier snel van instorten.
In bijberoep werken kost de dag van vandaag eigenlijk echt niet veel, je kan factuurtjes schrijven, aankopen inbrengen en echt veel kosten heb je dan eigenlijk niet. Maar hierover komt er nog een blogpost over "waarom in bijberoep werken?" en het verschil met een fulltime zelfstandige fotograaf.

Cliënteel

Geen onbelangrijke toppic, is het cliënteel dat jij aanspreekt. Of beter gezegt dat naar jou toe komt.
Vraag je niet veel geld voor je reportages, dan spreek je heel snel de "pennymeisjes" aan, basis en middelbaar-schoolieren en de beginnende "influencers". Of jij jou hierbij comfortabel voelt moet je zelf weten, maar ik heb uit mijn ervaring gemerkt dat deze doelgroep gemakkelijk ondankbaar is voor wat jij doet. Velen zijn niet gedient met de 5 of 10 foto's die je geeft aan een schraal bedrag. Ze willen altijd meer en gaan gemakkelijk klagen.
Herkenbaar onder wie dit leest? Dan is het misschien toch even tijd om na te denken wat je hiermee gaat doen.

Als je wat meer begint te vragen merk je snel dat je hier uit komt en klanten krijgt die wel meer respect hebben voor wat je allemaal doet en gaan dan ook meer je werk waarderen. Dubbel zoveel plezier toch? En het beste hiervan, je hebt dan ook werkelijk er iets voor gekregen om eventueel in iets nieuws te investeren of leuks te doen in plaats van het lage bedrag die je dan toch weer heel snel hebt opgereden met de auto.

Voor elke prijsklasse is er cliënteel, als je je prijs veranderd kan je dus ook andere klanten aanspreken die er dan ook meer voor over hebben. Alle niveaus zijn nodig om voor iedereen een gewenste dienst te kunnen aanbieden.

Prijsklassen op een rijtje

Even een opgestelde "richtlijn" voor fotografen die dierenfotografie doen die ik vanuit mijn standpunt zie.
Dit zijn GEEN specifiek te hanteren prijzen want er hangt te veel af van je type werk en wat je bij een reportage geeft.

Nu gaan we er vanuit dat je bv portretfotografie van dieren/mensen doet en +-10 foto's aflevert waar je dus op locatie bent gekomen en uitgebreide nabewerking hebt gedaan. Prijzen exclusief vervoerskosten. Houdt er rekening mee dat deze prijzen ruw zijn en hard kunnen verschillen van specialiteiten van de fotograaf.

 • Vanaf €50 Vaak beginnende fotografen die veel willen leren en als je nog geen constante kwaliteit kan afleveren. Eerder portfolio-werk en klanten opbouwen. Puur voor het plezier en onderhoud van je materiaal vragen.

 • €50-€100 Vaak wie nog veel oefent en nog wat aan het leren is maar zeker de basis aspecten van zijn vak begrijpt en voldoet, vaak basis materiaal heeft of lichte uitbreiding. Je leert al wat van nabewerking en begint al meer een eigen stijl te vormen. Je wilt je klanten vinden en naam proberen te maken, deze prijzen vind je ook bij de fotograaf (beginnend) in bijberoep.

 • €100-€200 Veelal fotografen in bijberoep-prijs. Je bent naam aan het maken en je bent goed actief bezig met je job als fotograaf. Klanten zijn tevreden en het harde werk loont. Ook hier bouw je nog op tot wat jij graag wilt worden of hou je het stabiel naast je andere job.

 • €150-€350 Vaak een prijs die je tegenkomt bij de betere fotograaf in bijberoep en professionele fotograaf. Je hebt al heel wat naam gemaakt en kwaliteit kan je degelijk leveren. Photoshop/lightroom kent nog weinig/geen geheimen voor wat jij wilt bereiken met je foto's. Dit heeft een duidelijk brede marge, want hier zijn er heel wat extra factoren die de prijs kunnen maken.

Kleine raadgeving

Iedereen start van 0! Niemand is als een pro geboren. Ook is fotografie een beroep waar je altijd blijft leren en groeien.
Je moet als fotograaf echt veel doen om te groeien, er veel voor over hebben en echt met passie van je werk houden.
Om te groeien kan je workshops volgen bij andere fotografen, online leren, tutorials kijken en zoeken hoe je iets moet doen, veel op pad gaan en unieke kansen niet missen omdat het een beetje verder is dan je gewoon bent, dit kan echt een unieke ervarig zijn!

Wordt bevriend met andere fotografen en leer van hen, beschouw ze als collega's of vrienden met dezelfde passie, niet als concurrenten.
Een kleine gouden tip: Doe je het voor niets, dan wil je op zijn mist een goed model, kies ze zélf en spreek vooral heel goed af hoeveel foto's ze krijgen en wat de voorwaarden zijn.

Instagram